Terugblik op 2022 en vooruitblik naar 2023

Januari is wat mij betreft altijd een maand om terug te blikken naar het voorafgaande jaar en vooruit te kijken naar het komende jaar. Een jaar waarin er voor mij een hoop gebeurde op zowel persoonlijk als politiek vlak. In deze column zal ik vooral inzoomen op het politieke vlak, maar de geboorte van onze zoon Jurre zorgde voor een langer reces dan voor de meeste raadsleden. Een persoonlijk hoogtepunt van afgelopen jaar!

2022 was het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Een jaar waarin wij als VVD fractie startten met een actieve campagne. We organiseerden een werkbezoek met onze provinciale VVD Brabant,  kids days om ouders én kinderen in de wijk te vertellen over de verkiezingen en vooral ook om een luisterend oor te bieden en we maakten een ludieke campagnevideo. Ook bezochten we tientallen vrijwilligers uit onze gemeente om hen in het zonnetje te zetten met een bloemenactie.

De verkiezingen eindigden voor ons in een gelijkblijvend aantal zetels van twee. Naast Joris van de Loo als raadslid zijn we als team compleet met zes burgerraadsleden: Eefje Linders, Ineke Sollewijn Gelpke, Eric Sessink, Jeroen Dasbach, Mathijs Ton Janssen en Ralph Hendrix. Nadat de informateur zijn werk had gedaan en het formatieproces werd afgerond presenteerden we samen met De Gewone Man en het CDA het coalitieakkoord ‘Samen werken aan Oirschot’. In mei werd Corine van Overdijk namens de VVD geïnstalleerd in het college van B&W met de portefeuilles jeugd, sport, economie, WMO, werk en meedoen en gezondheid.

In 2022 hebben we het volgende voor jou als inwoner bereikt:

- Tijdelijke woningbouw is definitief op de agenda van het college van B&W gekomen. We verwachten dat voor het eerste initiatief binnenkort stappen worden gezet in de vorm van een omgevingsdialoog en het tonen van de eerste plannen;

- Het college van B&W gaat op ons verzoek onderzoeken of de gemeente een bijdrage kan leveren aan respijtzorg en daarmee de druk voor mantelzorgers te verlichten;

- Op ons initiatief wordt een onderzoek naar de tweede fase van de randweg opgestart, te weten van de Eindhovensedijk in de richting van de Bestseweg. Dit kan naar onze mening een verlichting van de verkeersdruk op de rotonde van de Lidl opleveren;

-          - In de centrumvisie voor Oirschot en bij de verdere uitwerking ervan aandacht te blijven houden voor zowel kort- als langparkeren. De zo gewenste herinrichting van de markt mag niet de bereikbaarheid voor onze inwoners, bezoekers en ondernemers in de weg staan.

-          - Dankzij onze wethouder zijn de ‘warm de winter door’-bonnen verstrekt en kreeg ieder huishouden recht op een cadeaubon van 20 euro, te besteden bij onze lokale ondernemers.

In 2023 gaan we aan de slag met:

-         -  Ons blijven in te zetten voor het versnellen van de woningbouw met opstarten van nieuwe locaties en het op orde houden van onze plancapaciteit;

-        - Op provinciaal en landelijk niveau aandacht te blijven vragen voor het Aquaduct bij verbreding van de A58;

-       - Het bezoeken van al onze lokale dorps- en buurtraden om te horen wat er leeft;

-         - Blijvend aandacht te vragen voor de wirwar aan samenwerkingsverbanden en de druk op de ambtelijke organisatie. De dienstverlening naar onze inwoners staat voorop.

-        - Sturen op het vormgeven van de projectenpot om (kleine) inwonersinitiatieven gemakkelijker te stimuleren.

Lijkt de politiek je nu interessant? Sluit eens aan bij de fractievergadering, benader een van onze (burger)raadsleden of raadpleeg vvd.oirschot.nl en onze Instagram of Facebook pagina.

 

Claud Leermakers - Fractievoorzitter VVD Oirschot, Spoordonk en de Beerzen


Het volledige artikel is hier raadpleegbaar.