Onze antwoorden op het Kieskompas

Voor de verkiezingen op 16 maart kan iedereen gebruik maken van het Kieskompas. Omdat je vast niet alle tijd hebt ons hele verkiezingsprogramma door te lezen, geven we hieronder simpel en begrijpelijk antwoord op de stellingen.

Natuurlijk kun je hier ook ons hele verkiezingsprogramma lezen.

Stelling 1: Er mogen extra windmolens in Oirschot komen

Niet mee eens. Op het grondgebied van Oirschot zijn inmiddels twee windmolens gerealiseerd, naast de A58. Het is nu zaak om eerst in te zetten op zon op dak en andere manieren om te verduurzamen voordat we nog meer windmolens gaan toevoegen.

 

Stelling 2: Zonnepanelen mogen op weilanden worden geplaatst

 Helemaal niet mee eens. In Oirschot, Spoordonk en De Beerzen zijn er nog voldoende daken zonder zonnepanelen. De VVD is geen voorstander van grote zonneweides op grond waar we ook bijvoorbeeld huizen kunnen bouwen. Weilanden vol zonnepanelen krijgen pas een vergunning als de andere opties volliggen.

 

 

Stelling 3: Er moeten strengere regels komen voor het kappen van bomen

Neutraal. Gemeente Oirschot is een landelijke gemeente, monument in het groen. Verzorgde velden, hagen en mooie bomen versterken het landelijke en rustige karakter. Gezonde bomen die geen gevaar voor de veiligheid van onze inwoners oplevert blijven staan. Tegelijkertijd moet de regeldruk niet te groot worden en moeten we voorkomen dat voor iedere kleine boom een kapvergunning noodzakelijk is.

 

Stelling 4: De gemeente moet uitbreiding van intensieve veehouderij tegengaan

Niet mee eens. VVD Oirschot, Spoordonk en De Beerzen is er voor ondernemers. Intensieve veehouderij heeft bestaansrecht in onze gemeente onder strikte voorwaarden. Emissiebeperkende maatregelen en lokatie zijn bepalend. Intensieve veehouderij is uitgesloten in de nabijheid van woonkernen en natuurgebieden overeenkomstig het bestemmingsplan van onze gemeente.

 

Stelling 5: Om natuur meer de ruimte te geven, mag landbouwgrond verdwijnen

Niet mee eens. De VVD Oirschot, Spoordonk en De Beerzen vindt dat jarenlange arbeid om vruchtbare gronden te creëren niet teniet mag worden gedaan door zomaar landbouwgrond aan de vrije natuur toe te wijzen. We hebben veel waardering voor de boeren in de veeteelt, landbouw en tuinbouw. Onze agrarische sector moet kunnen blijven bloeien. Wij zien er niets in om land- en tuinbouwgebied “gedwongen” op te geven voor “natuurontwikkeling”.

 

Stelling 6: De gemeente moet boeren subsidiëren om over te stappen naar kringlooplandbouw

Helemaal niet mee eens. Iedere boer is een ondernemer en als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je bestaan uit je bedrijf. Elke boer bepaalt zelf wat zijn meest passende bedrijfsvoering is en het meest geschikte verdienmodel is voor zijn bedrijf.

  

Stelling 7: Er moet meer cameratoezicht komen, ook als dit ten koste gaat van de privacy

Eens, Iedereen moet veilig over straat kunnen gaan en technologie kan ons helpen de veiligheid te vergroten. Onveilige plekken pakken we aan door onder andere het plaatsen van extra cameratoezicht en stimuleren dat inwoners hun camera's registreren bij de politie. We vinden het wel belangrijk dat privacy-technische waarborgen en wetgeving worden gerespecteerd.

 

 

Stelling 8: In plaats van preventie moet er meer geld naar een harde aanpak van drugsoverlast 

Eens. De gemeente Oirschot kiest voor een harde aanpak om drugshandel en drugsproductie tegen te gaan en criminaliteit als gevolg van drugsproductie of drugshandel te elimineren. De gemeente Oirschot, Spoordonk en De Beerzen blijft een veilige gemeente.

 

Stelling 9: Om alcohol- en drugsgebruik onder jongeren aan te pakken moet de gemeente meer geld uitgeven aan strengere controle 

Mee eens, preventie alleen is niet voldoende, ook gelegenheden waar jeugd en jongeren in aanraking komen met drank en drugs moeten streng worden gecontroleerd. Veiligheid is een belangrijk thema voor VVD Oirschot, Spoordonk en De Beerzen

 

Stelling 10: De gemeente moet meer ruimte maken voor fietsers, ook als dat ten koste gaat van ruimte voor de auto

Neutraal. In Oirschot, Spoordonk en De Beerzen kan iedereen veilig van A naar B. Daar investeert de VVD dan ook in. We kiezen voor betere fietsverbindingen en meer aandacht voor verkeersveiligheid op kruispunten. Zo kunnen onze kinderen veilig naar school. Op sommige plekken moeten fietsers voorrang krijgen, op andere plekken juist de auto. We gebruiken ons gezond verstand, maken gebruik van adviezen van experts en gaan in gesprek met de buurt voor de beste oplossing. 

 

Stelling 11: De markt in Oirschot moet autovrij worden

Niet mee eens. De VVD Oirschot, Spoordonk en De Beerzen geeft ruimte aan de horeca en ondernemers, het autovrij maken van de markt is daarvoor niet noodzakelijk.

 

Stelling 12: Er moet meer groen komen in de kernen van de gemeente Oirschot, ook al verdwijnen hierdoor parkeerplaatsen

Neutraal. Gemeente Oirschot is een landelijke gemeente, monument in het groen. Verzorgde velden, hagen en mooie bomen versterken het landelijke en rustige karakter. Daarnaast zien we ook geregeld een hoge parkeerdruk in woonwijken en moeten we voorkomen dat deze nog hoger wordt. Grijs voor groen dus alleen op plekken daar waar het past.

 

Stelling 13: Oirschot moet financieel bijdragen om een aquaduct voor de A58 mogelijk te maken

Eens. De VVD Oirschot, Spoordonk en De Beerzen vindt een aquaduct voor de A58 een uitstekende investering in het snelwegennet rond Oirschot. Geluidsoverlast vermindert hierdoor enorm en het landelijkschappelijk karakter van de gemeente verbetert sterk.

  

Stelling 14: In plaats van sociale huurwoningen moeten er meer koopwoningen worden gebouwd

Helemaal mee eens. Heel veel jongeren en gezinnen willen een eigen huis kopen, maar kunnen dat niet vanwege de crisis in de woningmarkt. Meer betaalbare koopwoningen en gezinswoningen zorgt voor doorstroming in de woningmarkt. Alleen op die manier lossen we het woonprobleem op en kan iedereen weer een thuis vinden.

 

Stelling 15: Er moeten meer woningen gebouwd worden, ook al gaat dat ten koste van het buitengebied

Helemaal mee eens. Zeker met de ontwikkelingen in het buitengebied van afname van aantal agrarische bedrijven kan zeker een (klein) deel van het buitengebied worden ingezet ten behoeve van woningbouw passend in de landelijke omgeving.

 

Stelling 16: Om het buitengebied te beschermen, moeten woningen vooral binnen de bebouwde kom gebouwd worden 

Niet mee eens. Zeker met de ontwikkelingen in het buitengebied van afname van aantal agrarische bedrijven kan zeker een (klein) deel van het buitengebied worden ingezet ten behoeve van woningbouw passend in de landelijke omgeving.

 

Stelling 17: De gemeente moet de regels aanpassen zodat bijgebouwen tijdelijk bewoond kunnen worden

Neutraal.  De VVD is niet tegen tijdelijke bewoning van (nieuwe) bijgebouwen. Regulering is wel noodzakelijk omdat het om selectieve plekken of locatie moet gaan. In het buitengebied zijn hiervoor meer mogelijkheden dan in de bebouwde kom. Het antwoord op woningtekort is snelle realisatie van bouwplannen en genoeg koop- en huurwoningen realiseren in onze gemeente.

  

Stelling 18: De gemeente moet de regels versoepelen voor het bouwen van woningen die er tijdelijk staan 2/2

Mee eens.  We moeten inzetten op tijdelijke woningen, en dat is echt iets anders dan mantelzorg woningen. Tijdelijke woningen kunnen een deel van de urgente vraag naar nieuwbouw invullen. Voorbeelden kunnen Heijmans One woningen zijn die op locaties worden geplaatst zoals De Kemmer waar definitief gebouwd gaat worden. De VVD wil verder door snelle realisatie van bouwplannen het woningtekort bestrijden en genoeg koop- en huurwoningen in onze gemeente realiseren voor onze woningzoekenden.

 

 

Stelling 19: De gemeente moet inwoners financieel ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning, ook als hierdoor de lokale belasting stijgt

Niet mee eens. De VVD Oirschot, Spoordonk en De Beerzen is voor lage lasten, dat blijft zo. Tegelijkertijd moet iedereen op zijn of haar eigen tempo meekunnen met de energietransitie. Dat doen we niet door nu van mensen te eisen dat ze van het gas afgaan, Er zijn genoeg landelijke stimuleringsmaatregelen waardoor het aantrekkelijk is voor onze inwoners hun woning in eigen tempo te verduurzamen.

  

Stelling 20: Winkels op de markt mogen worden omgebouwd tot woningen

Niet mee eens. Er komen voldoende grote gebouwen (waaronder erfgoed vanuit het religieuze verleden) beschikbaar die op korte en middellange termijn in te zetten zijn als woonruimte. De VVD is voorstander van een kwalitatief hoogwaardig voorzieningenniveau in Oirschot. Een levendige markt helpt het voorzieningenniveau op peil te houden. De middenstand maakt dat Oirschot voor bezoekers aantrekkelijk is voor een langer verblijf.  Onroerend goed eigenaren van panden aan de markt zullen op basis van de huidige krapte op de woningmarkt en daarmee zeer gunstige verdienmodel voorkeur hebben voor appartementen boven winkels. De VVD is er zich van bewust dat ombouw tot woningen een onomkeerbare beslissing is voor de middellange termijn reden waarom de VVD voorzichtig is met deze ombouw, zeker als het om een A-locatie aan de Markt gaat.

 

Stelling 21: Er mag geen belastingverhoging komen voor lokale ondernemers

Helemaal mee eens. Lokale ondernemers en zeker de middenstanders zijn de dragers van een levendig centrum. De gemeente kan de lokale ondernemers en zeker ook de middenstand financieel steunen door minimaal de lokale belasting niet te verhogen. Sterker nog, gezien afgelopen 2 "coronajaren" schrapt de gemeente (tijdelijk) belastingen zoals bijvoorbeeld terrasbelasting. Gemeente Oirschot wil de meest aantrekkelijke gemeente worden voor het MKB

  

Stelling 22: Om gemeentelijke voorzieningen te verbeteren, mag de OZB (belasting op huizenbezit) worden verhoogd 

Helemaal niet mee eens. De gemeentelijke voorzieningen moet de gemeente goed onderhouden en op tijd renoveren en verbeteren. Alleen dan kan met minimale investeringen een goed en verzorgd voorzieningenniveau gehandhaafd en toekomstbestendig blijven. De gemeente behoort niet in de verleiding te komen te bezuinigen op onderhoud en renovatie ten behoeve van prestige-projecten en daarmee op langere termijn het voorzieningenniveau onder druk te zetten of de huizenbezitter op te zadelen met extra kosten. 

 

Stelling 23: De gemeente moet mensen met een bijstandsuitkering verplichten een tegenprestatie te leveren voor de samenleving

Helemaal mee eens. Gratis geld bestaat niet. Het geld voor uitkeringen wordt door ons allemaal bij elkaar gewerkt. Dan is het heel logisch als degene die een uitkering ontvangt daar ook iets voor doet en daardoor meer kansen heeft om een baan te vinden. Een uitkering is een trampoline die je helpt terug te komen, geen net waar je in blijft hangen. Daarom moet een uitkering er uiteindelijk op gericht zijn om weer een baan te vinden en je eigen geld te verdienen. Dat is goed voor je eigenwaarde en voor de samenleving.


Stelling 24: Bij besluiten die iedereen aangaat moet de gemeente een raadgevend referendum organiseren

Niet mee eens. De VVD is uitermate terughoudend met referenda. De VVD wil samen met alle Oirschottenaren aan onze gemeente werken. Want hoe we omgaan met verkeer, het groen, ons landschap, cultuur, welke woningen er mogen komen en hoe we voorzieningen in stand houden kunnen we alleen met elkaar beantwoorden. De VVD is wel voorstander participatie. De gemeenteraad is het orgaan dat gedurende 4 jaar beslist in onze gemeente. De gemeenteraadsverkiezing 2022 is daarmee het referendum waar iedereen zijn stem laat gelden wie en welke partij de beste vertegenwoordiging is.

  

Stelling 25: De gemeente Oirschot moet zelfstandig blijven

Niet mee eens. Gezien de opgaven waar gemeente Oirschot voor staat in de nabije toekomst is onze gemeente simpelweg te klein om effectief en op plan uitvoering te geven aan deze agenda. Het meest passende samenwerkingsverband is het gebied waar onze inwoners studeren, recreëren en werken. Het toekomstig samenwerkingsverband van gemeente Oirschot richt zich op het stedelijk gebied rond Eindhoven, waarbij Best en eventueel Veldhoven onze logische partners worden. Vanzelfsprekend zal hierdoor herverdeling van verantwoordelijkheden een deel van de autonomie van Oirschot vervallen. 

 

Stelling 26: Er moet een nieuwe basisschool komen in Oostelbeers

 Mee eens. Door de komst van een IKC zal vermoedelijk de enige basisschool in de kern Oostelbeers verdwijnen. Voor reuring en sociale contacten in een kern is een basisschool een belangrijke basis, reden waarom leefbaarheid bij het verdwijnen ervan onder druk komt te staan. Een nieuwe basisschool in de kern Oostelbeers krijgt een warm onthaal bij de VVD.

 

Stelling 27: De gemeente moet meer geld uitgeven aan kunst en cultuur

Niet mee eens. Kunst en cultuur zijn belangrijk voor onze samenleving. Cultuur stimuleert onze creativiteit en creativiteit zorgt voor innovatie. Het is geen voorrecht van een beperkte groep mensen, maar voor ons allemaal. De VVD Oirschot vindt dat culturele organisaties bij een subsidieaanvraag moeten laten zien hoe ze hun best gaan doen om eigen inkomsten binnen te halen. Het is voor de VVD geen taboe om op cultuur te bezuinigen als het moet. Door meer creativiteit van onze culturele organisaties te vragen, kunnen we geld besparen.

 

Stelling 28: Buurtcentra de kerk in Spoordonk, Ons Mevrouw in Middelbeers en de Enck in Oirschot moeten volledig gefinancierd worden door de gemeente

Niet mee eens. De wijkcentra zijn door investeringen van de gemeente mogelijk gemaakt. Exploitatie is de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemers. Vooraf aan het doen van deze investering is de voorwaarde gesteld een kostendekkend exploitatieplan te maken en dit te realiseren om een structurele bron van inkomsten te kunnen genereren onafhankelijk van gemeentelijke financiering

 

Stelling 29: Er moet meer geld komen voor armoedebestrijding, ook als de lokale belasting daarvoor omhoog moet

Niet mee eens. Landelijk zijn er regelingen beschikbaar voor armoedebestrijding en ook in Oirschot kunnen minima en hun kinderen tegemoetkoming of voorzieningen krijgen om deel te nemen aan onderwijs, cultuur en sport. Op deze wijze zijn alle inwoners van Nederland en Oirschot al solidair met minima. Extra geld is voor armoedebestrijding is niet nodig. De lokale belasting hoeft dus niet te stijgen voor armoedebestrijding.

 

 

Stelling 30: Meer mensen met een laag inkomen moeten gratis gebruik kunnen maken van sport- en cultuurvoorzieningen

Neutraal.  Sport en cultuur zijn belangrijk voor onze samenleving. Sport en Cultuur stimuleert onze creativiteit en creativiteit zorgt voor innovatie. Het is geen voorrecht van een beperkte groep mensen, maar voor ons allemaal. De VVD Oirschot vindt dat sportverenigingen en culturele organisaties hun best moeten doen om op creatieve wijze mensen met een laag inkomen gebruik laten maken van sport- en cultuurvoorzieningen.

 

Stelling 31: Oirschot moet meer asielzoekers opvangen dan de al aangewezen 150

Niet mee eens. De VVD Oirschot, Spoordonk en De Beerzen vindt dat vluchtelingen in de regio van land van herkomst moet worden opgevangen, in een land met culturele waarden en normen die dichtbij die van de vluchteling staan. Momenteel vangt de gemeente 150 vluchtelingen op en dat vindt de VVD genoeg.

  

Stelling 32: De gemeente moet extra geld uittrekken voor de integratie van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning)

Niet mee eens. De statushouders moeten zelf investeren in integratie. Dit gaat het beste wanneer de statushouder een opleiding volgt en deelneemt in het arbeidsproces. Daarmee doet de statushouder sociale contacten op en is in staat zijn om zichzelf te kunnen onderhouden. De VVD voorziet integratie door actieve deelname aan opleiding en arbeidsmarkt.

 

Stelling 33: In plaats van de gemeente moeten sportverenigingen zelf meer betalen aan het onderhoud van hun sportvoorzieningen

Mee eens. De VVD staat voor de overdracht van de sportaccommodatie en velden in goed onderhouden staat aan de sportvereniging, waarmee de vereniging zelf beheer en onderhoud pleegt aan hun faciliteiten.